Angel logo Angel

Ragdollkattens historia

Den första ragdolluppfödaren var Ann Baker i Californien. Hennes granne hade en vit katt av "angoratyp", Josephine. Ann bad om att få se till så att den här honan parades med en Birmahane, och därefter få behålla de eventuella ungarna. Josephine parades sedan med en av sönerna, Daddy Warbucks. För att undvika mer inavel parades sedan en annan ras in, burma.

Grunden till ragdollen hade således byggts upp. Ann Baker höll ett hårt grepp om aveln t.ex. var man tvungen ha fått hennes tillstånd för att para sina katter. Dessutom spred hon ryktet att katterna inte kände någon smärta, vilket inte alls är sant. Andra ragdolluppfödare bröt därför med Ann.

En berömd ragdolluppfödare, Denny Deyton, började avla på ett sådant sätt som är vanligt förekommande inom andra raser. År 1967 startade han "Ragdoll Fanciers Club International", vars mål var att amerikanska kattförbund skulle erkänna rasen. År 1969 erkändes rasen av det första amerikanska förbundet. Den första ragdollen som kom till Sverige var "Suchfun Misty Knight", år 1991.

Noblesse & David

S*Krickelins Noblesse & David

Ragdolltemperament

Det är viktigt att man tänker på att varje ragdoll är en individ och har sin egen personlighet, men vanligtvis är ragdolls mycket lugna i synnerhet i hemmamiljö. Det lugna sättet tillsammans med att de kan slappna av är förmodligen orsaken till varför de är så populära. Förmågan att vara så cool gör ragdolls till den givna barnfamiljskatten, men barn måste inse att ragdolls inte är leksaker. En ragdoll är mycket social och vill gärna ha sällskap, därför bör man ha två katter om man arbetar mycket. Vidare trivs de mycket bra med hundar.

S*Eurovisions My Star & Billy

S*Eurovisions My Star & Billy

Ragdollstandard

(Nedanstående uppgifter om ragdollstandarden är taget ur Ragdollklubbens broschyr "Ragdoll")

Generell beskrivning

Utseende: Ragdollen är en massiv, stor katt med medelkraftig benstomme och muskulös kropp, som finns i tre mönstervarianter, colourpoint, mitted och bicolour, och fyra färgvarianter, brun, blå, choklad och lila. Ny färg 2005 (FIFe) är röd och nytt mönster är tabby. Helhetsintrycket skall vara en kraftig katt.
Storlek: Stor

Huvud

Form: Medelstort huvud, bred modifierad kilform med ett till utseendet platt parti mellan öronen.
Nos: Nosen ska ha en lätt böj på den övre tredjedelen.
Haka/nosspegel/kinder: Väl utvecklade kinder som avsmalnar mot en rundad välutvecklad medellång nos och väl utvecklad haka.
Fel: Smalt huvud, nos-stop, "romersk nos"

Öron

Form: Medelstora, breda vid basen, med rundad topp
Placering: Långt ifrån varandra med en lätt framåtlutning.
Fel: Spetsiga, stora eller små öron. För högt satta.

Ögon

Form: Stora och ovala. Yttersta delen av ögat ska vara i nivå med basen på örat.
Färg: Blå, ju intensivare desto bättre, i relation till kroppsfärgen.
Fel: Mandelformade ögon
Diskvalifikation: Annan ögonfärg än blå.

Nacke

Kort och kraftig.
Fel: lång och smal nacke

Kropp

Struktur: Bröstet brett och välutvecklat. Kroppen lång och muskulös med medium benstomme. Muskulösare och tyngre i bakkroppen. den fullt utväxta katten ska vara lika bred över skuldrorna som över bakkroppen.
Fel: Smalt bröst och cobby kropp

Ben & Tassar

Medellånga ben med medelkraftig benstomme. Bakbenen något högre än frambenen vilket gör arr rygglinjen verkar slutta något från bakkropp mot huvudet. Tassarna ska vara stora, runda och stadiga med hårtofsar mellan tårna.
Fel: Korta ben, spretande tår, avsaknad av hårtofsar.

Svans

Svansen ska vara lång och välpälsad och proportionelig mot kroppen. Medeltjock vid roten, smalnar av något mot toppen.

Päls

Medellång. Pälsen ska vara tät, mjuk och silkeaktig. Ligger intill kroppen och skiktar sig när katten rör sig. Pälsen ska vara längst vid ansiktets yttersta kant och runt halsen så att den ger intryck av att ha krage. Pälsen i ansiktet är kort och blir längre från hjässan och över ryggen, medellång på sidorna, buken och bakbenen. Pälsen på frambenen ska vara kort till medellån.
Fel: Kort päls (Säsongvariation tillåts)

Övrigt

Honkatten är avsevärt mindre än hankatten. Hänsyn ska tas till hankattens kraftigare käkparti. Kattens utveckling är långsam.
---

© S*Eurovisions
Zvezdan & Anneli Memedov Tel: 031-827768